Balatonkenese Római Katolikus Plébánia

A CSODÁS ÉREM IMACSOPORT ÉS LELKI ALAPJAI

1830. november 27-én a Szűzanya megjelent egy irgalmas rendi nővérnek, Laboure Katalinnak Párizsban, amikor ő éppen elmélkedését végezte. Egy mindenkinek szóló és népszerű megbízatást adott neki:

"KÉSZÍTTESSETEK ÉRMET AZ ÁLTALAM MEGADOTT MÓDON. AKIK VISELNI FOGJÁK, NAGY KEGYELMEKET KAPNAK… BŐSÉGES KEGYELMEKBEN RÉSZESÜLNEK, AKIK BIZALOMMAL HORDOZZÁK."

Az érem 2 év múlva jelent meg De Quélen párizsi érsek jóváhagyásával. Elterjedését számos gyógyulás és feltűnő megtérések kísérték, így a köznyelv csakhamar "csodáséremnek" nevezte el.

Az érem egyik oldalán Jézus Legszentebb Szíve és Mária Szeplőtelen Szíve látható egymás mellett csodas eremMária szimbólumával és a 12 csillaggal. A másik oldalon Mária alakja, körbevéve az általa kért fohásszal. A Szűzanya a földgolyón áll, lábával a Sátán fejét tapossa, miközben imádón néz fel az Égbe, kezéből pedig ragyogó és sötét sugarak áradnak.

"A SUGARAK A SZÁMOTOKRA ELNYERT KEGYELMEKET JELENTIK. A SÖTÉT SZÍNŰEK AZOK A KEGYELMEK, MELYEKET ELFELEJTETEK KÉRNI TŐLEM, ÉN MÉGIS ELKÉREM A SZÁMOTOKRA."

- mondta a Szent Szűz a nővérnek. Szentségfelvételre fel tudnak készíteni betegeket.

1836-ban Párizs érseke vizsgálatot rendelt el a Mária-jelenések és az érem hatásainak ügyében. Megállapítást nyert a jelenések valódisága és az érem által végbement csodák hitelessége. maryEzért az érsek pásztori körlevélben ajánlotta a híveknek az érem viselését, és a rajta szereplő fohász napközbeni ismételgetését:

"Ó BŰN NÉLKÜL FOGANTATOTT SZŰZ MÁRIA, KÖNYÖRÖGJ ÉRETTÜNK, KIK HOZZÁD MENEKÜLÜNK!"

Lassan 200 éve terjed az egész világon és minden társadalmi rétegben a Csodásérmű Mária tisztelete és annak nyomán a kegyelmek csodája. Ahol a hívek szívesen fogadják és hittel hordják az érmet, ott azonnal észrevehető a hatása! Az érem nem talizmán, hanem egy közvetítő Máriához, és Mária által Istenhez. A Mária és Isten felé való őszinte hit a kegyelmek alapja. Ezt erősíti az érem, ami egy jel, s nekünk embereknek szükségünk van kézzel fogható jelekre.

Laboure Katalin 1806. május 2-án született Fain-les-Motuiers (Franciaország) nevű faluban. Katalin 9 éves volt, amikor elveszítette édesanyját. Ekkor Szűz Mária szobrát a keblére szorítva könnyek között mondta: “mostantól, Te vagy az én Édesanyám!”

1830. január 19-én lépett be Katalin a Szeretet leányai Társulatba, az Irgalmas Nővérek Rendjébe. Katalin nővér a szerzetesrendben minden feladatát lelkiismeretesen és örömmel végezte.
Amikor 1933-ban, Laboure Katalin boldoggá avatásának szertartása előtt felnyitották sírját, testét épségben találták, noha 56 évet feküdt a teste a nedves sírban. XII. Piusz pápa Katalin nővért 1947 július 27-én a szentek közé iktatta. Katalin nővér különösen a hivatásbeli kötelességek szentje.
lab katalinAz imacsoportunk közel 15 éve működik Balatonkenesén, vezetője Ambrus Györgyné Gizike.
A csoport tagjai vállalják, hogy viselik az érmét és minden nap elmondják a hozzá kapcsolódó imákat (Üdvözlégy Mária és a fohász).
Csodás érem imacsoport helyi ünnepe Labouré Szent Katalin emléknapja, november 28.
Tervezzük, hogy a csoport tagjai ne csak önállóan imádkozzanak a Szent Szűzhöz, hanem közösen is imádkozzunk a templomban. Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, szólj Gizikének vagy a nővéreknek. Szeretettel várunk!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Bezár